De Ariège ligt aan de voet van de Pyreneeën en wordt gekenmerkt door een prachtige natuur met glooiende landschappen. Richting het zuiden oogt de natuur ruiger en zijn de eeuwig besneeuwde pieken van de Pyreneeën zichtbaar bij helder weer. Naast natuurschoon kent de streek een zichtbare cultuurhistorie. Katharen, hun geschiedenis en hun ondergang leven voort in grotten, kastelen, burchten en kerken. Ook herbergt de Ariège een onderaardse rivier en ontelbare middeleeuwse châteaus, citadels en bastides. In de omgeving van vakantiepark Résidence Château Cazalères ligt een aantal leuke plaatsjes.

Daumazan 

Daumazan is een klein Frans dorpje aan de rivier de Arize en telt 600 inwoners. Oude inwoners dromen hun dagen weg op de bankjes en stralen de typisch Frans e gemoedelijkheid uit. In Daumazan Sur Arize vindt u diverse winkeltjes: bakker, slager, kruidenier, bank, apotheek, tankstation en fietsverhuurder.

Montesquieu

Een oud stadje (ruim 750 jaar oud) in het gebied Volvestre (ca. 10km van Daumazan vandaan). In Montesquieu is een kerk uit de veertiende eeuw waarin veel relikwieën van heiligen een bezoek waard. Ook is er een nog werkende meel molen (le moulin de Barrau), welke na afspraak met de molenaar (+33 561 900 440) kan worden bezocht.

Carla-Bayle

Carla-Bayle is een heel leuk dorp op de berg. Het charmante kunstenaars dorp ligt op 10 km afstand van het vakantiepark en is een bezoek waard. De rit er naar toe door het glooiende landschap is alleen al erg mooi. Ook zijn er regelmatig dorpsfeesten, met eten, drinken en muziek op het plein van Carla-Bayle. Dit dorp is vernoemd naar de filosoof Pierre Bayle (1647-1706), die destijds ook in Rotterdam heeft gewoond en gepubliceerd. In Carla-Bayle zijn veel galeries waar kunst bewonderd en gekocht kan worden. Vanaf het dorpsplein zijn veel prachtige doorkijkjes te zien van het mooie landschap. In Carla-Bayle bevindt zich ook een wijngaard, waar heerlijke wijnen worden gemaakt, die u ter plaatse kunt proeven en kopen. Info www.monginaut.com

De grot van Mas-d'Azil

Dit is één van de belangrijkste grotten uit de préhistorie en ligt waar de rivier de Arize de D119 kruist. De grot dateert uit 8.000 voor Christus. Karakteristiek voor die tijd zijn het zeer kleine gereedschap van vuursteen, gekleurde keien en fijn geslepen harpoenen. Resten hiervan zijn te bewonderen in het museum van de grot, maar ook in dat van het dorp Mas-d'Azil. Het is mogelijk om een rondleiding door de grot te krijgen. Echter er wordt alleen Frans gesproken en er wordt erg lang stil gestaan bij voorwerpen die in en rond de grot zijn gevonden. Voor kinderen daardoor minder interessant omdat het te lang duurt. Verder info www.jedecouvrelafrance.com/f-569.ariege-le-mas-d-azil.html   

Foix

Het kasteel van de graven van Foix (14de - 15de eeuw) is nog volledig intact en geeft een uitstekend beeld van de architectuur in de Middeleeuwen. In het kasteel bevindt zich het museum van de Ariège. In het museum treft u een collectie voorwerpen aan uit de préhistorie, de romeinse overheersing en de Middeleeuwen. Elk jaar in juli zijn er in Foix straatfeesten, een Middeleeuwse markt en historische optochte. Info www.ot-foix.fr/ Erg leuk voor volwassenen en kinderen is om met bootjes door de grotten te varen en een bezoek aan de onderaardse rivier te brengen"La rivière de Labouiche".  Het gehele vaartraject is 10 km lang en gaat onder het grondgebied van 4 gemeentes door.

Mirepoix     

De moeite waard om te bezoeken zijn de St-Maurice kathedraal en het marktplein dat geheel omgeven is door houten overdekte galerijen en vakwerkhuizen. Ieder jaar, in de maand juli, doen Middeleeuwse feesten in het midden van de stad oude tijden herleven.

Lourdes  

Ongeveer vijf kwartier rijden vanaf het park ligt deze wereldberoemde Katholieke bedevaartsplaats. Deze plaats is zeer toeristisch maar toch het bezoeken waard. Het is bijzonder, uit de hele wereld komen mensen hiernaar toe. Je kunt bijvoorbeeld het geboortehuis van Bernadette bekijken, de kerk bezoeken, het heilige water tappen en  kaarsen aansteken. 

Toulouse 

Op 60 kilometer van het park ligt de wereldstad Toulouse, ook wel het Parijs van het Zuiden genoemd. Een mooie, vriendelijke stad, die zich leent voor een cultureel bezoek, maar ook voor een dagje lekker shoppen. Mooie winkels, mooie gebouwen en een enorme allure.

Klimaat 

Het klimaat is in dit gebied gunstig. Het grootste deel van het jaar heerst in dit gebied een aangename temperatuur met veel zonuren. De hoogste temperaturen komen voor in juli en augustus. Vanaf half november tot half maart zijn de temperaturen overdag tussen de 12–20 graden. Gemiddeld is de maximale temperatuur over een heel jaar berekend, meer dan 17° C. Ook in het voor- en naseizoen is het aangenaam.

Markten

In de diverse plaatsen in de omgeving van het vakantiepark zijn er regelmatig traditionele Franse markten, met veel regionale producten. Zowel in de informatiemap in ons vakantiehuis als bij de receptie kunt u informatie vinden wanneer en waar de markten zijn.

Restaurants

Ook op culinair gebied zijn er verschillende mogelijkheden om gezellige uit eten te gaan. Naast het restaurant op het Château (zie informatie op de borden bij de entree van het Château) kunt u o.a. eten in de volgende restaurants:

Naam restaurant Plaats Bijzonderheden Telefoon +33
Au Presbytère Daumazan Wo gesloten 561 607 081
Le Mas du Soleil La Bastide de Besplas Familierestaurant 561 696 018
L'Olivier Montesquieu Restaurant/pizzeria 561 972 800
Hotel Gardel Mas d'Azil   561 699 005
Le Jardin de Cadettou Mas d'Azil Gastronomisch 561 699 523
Auberge Pierre Bayle Carla Bayle Panoramisch uitzicht 561 606 395